Fight the Fakes

Medicamentele contrafăcute reprezintă un aspect problematic presant al societății actuale, tema devenind astfel una intens discutată, iar asta nu numai în cadrul congreselor internaționale, ci și în spațiul public. Dacă sunteți pasionați de seriale și s-a întâmplat să urmăriți populara producție americană “Sense 8”, atunci se poate să fi fost surprinși de normalitatea cu care se discută în unul dintre episoade punerea în vânzare a unor medicamente necorespunzătoare normelor de calitate, care agravau starea pacienților în stadiu terminal. Adevărul este că, atunci când discutăm despre produse farmaceutice puse în vânzare în mod ilegal, nu ar trebui să avem în minte doar suplimentele alimentare. În 2012 spre exemplu, cea mai mare creștere în rândul medicamentelor contrafăcute a fost înregistrată în industria hormonilor (76%) și a citostaticelor (48%), cu utilizare în tratarea cancerului.

postcard3

Problema, cândva crezută a fi limitată la nivelul țărilor aflate în curs de dezvoltare, a devenit în prezent un subiect care afectează întreaga populație. De exemplu, în America de Nord, au fost raportate recent o serie de medicamente contrafăcute, cum ar fi: atorvastatină, filgrastim, gemcitabină și paclitaxel. În Haiti, Nigeria, Bangladesh, India și Argentina, mai mult de 500 de pacienți, majoritatea copii, au murit în urma administrării dietilenglicolului, substanță toxică corpului uman, identificată în numeroase siropuri contrafăcute. Medicamentele contrafăcute nu sunt numai inactive din punct de vedere farmaceutic, ci pot reprezenta un real pericol pentru sănătatea pacientului, înrăutățindu-i condiția, conducând la dizabilități, unele devenind chiar fatale. Ele pot, de asemenea, crește rezistența la tratamente reale și submina chiar inițiative de sănătate publică, cum se întâmplă în prezent, spre exemplu, în Asia de Sud-Est. Conform “The Lancet”, peste 35% din medicamentele împotriva malariei din această regiune geografică sunt contrafăcute, rezultând în tratamente ineficiente, infecțiozitate prelungită și paraziți rezistenți la tratament. De asemenea, un alt exemplu concret îl reprezintă descoperirea antiretroviralelor contrafăcute în Africa Centrală, fapt care constituie un obstacol dezastruos în tratamentul HIV/SIDA în țările subdezvoltate.

Medicamentele contrafăcute pot conține ingredientele greșite, cantitățile greșite, nicio substanță activă sau substanțe toxice. Ele pot fi, de asemenea, depozitate în condiții necorespunzătoare sau instabile de temperatură și umiditate.  Dar, poate unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte privind piața neagră a medicamentelor este faptul că acestea nu au fost supuse niciunui proces de evaluare a calității și nici aprobate de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale sau de vreun alt organ guvernamental competent. Unii pacienți se expun riscurilor medicamentelor contrafăcute din dorința de a cheltui o sumă mai mică de bani pentru tratament, cumpărând online sau de la farmaciști neautorizați. De cele mai multe ori diferența este aproape insesizabilă, întrucât falsificatorii realizează ambalaje identice cu cele ale medicamentelor originale, procesul nefiind supus unui efort material semnificativ. Din păcate, aceeași atenție la detaliu nu se manifestă și în cazul imitării compoziției medicamentelor avizate.

Totuși, luând în considerare similitudinea de aspect, cum reușim să reducem riscul de a cumpăra medicamente contrafăcute?

Iată câteva sfaturi practice pe care le puteți urma:

  • Cumpărați medicamente doar de la farmacii acreditate și păstrați bonul fiscal!
  • Asigurați-vă că medicamentul este în ambalajul său original!
  • Înainte de a administra medicamentul, observați cu atenție ambalajul și aspectul medicamentului! De cele mai multe ori, ambalajele necorespunzătoare sau care prezintă diverse alterații indică faptul că medicamentul respectiv este contrafăcut.
  • Nu cumpărați medicamente fără a vă informa în prealabil. În caz contrar, întrebați farmacistul dacă medicamentul respectiv conține aceleași substanțe active ca și medicamentul pe care l-ați utilizat anterior.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 700.000 de oameni mor anual din cauza administrării medicamentelor contrafăcute. Acest număr alarmant va continua să crească dacă nu se vor lua măsuri riguroase pentru protecția umanității! Întrucât oricine are dreptul de a avea acces la o asistență medicală de cea mai înaltă calitate, este esențial ca informarea pacienților și eradicarea medicamentelor contrafăcute să fie un țel comun atât pentru Guvern cât și pentru cei ce lucrează în domeniul medical!

fthfssfb

Autori:

  • Ramezani Sarah, voluntar, anul I
  •  Isabela Cristiana Stoica, voluntar, anul II

 

Surse bibliografice:

  1. http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.0020100
  2. http://fightthefakes.org/
  3. https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/counterfeit-medicine
  4. https://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm169898.htm
  5. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs275/en/

 

„Pharmacy is about drugs,  so I’m going to be your addiction!” – SSFBlog

 

Lasă un comentariu